Sikkerhed i brusebadet med det rigtige gulv

Skridsikre fliser giver mere sikkerhed i badeværelset

Pas på, du ikke glider! Vand gør gulvet glat, og det kan være farligt. Skridsikre fliser afværger denne fare uden at gå på kompromis med design eller funktionalitet. Vi præsenterer passende modeller i attraktive design til badeværelset og forklarer de forskellige skridsikkerhedsklasser – så du og dine kære altid kan stå sikkert i badet.

Skridsikkert gulv i brusebadet. 
Et let ujævnt gulv øger sikkerheden. Skridsikre gulve reducerer risikoen for ulykker på badeværelset.

Disse fliser giver dig et sikkert fodfæste

Folk i alle aldre kan let glide og falde på et fugtigt gulv. Særligt blandt ældre er faldskader hyppige, men alle børn og voksne er i risiko for at miste fodfæstet på et vådt gulv, eller når de stiger ud af bruser eller badekar med våde fødder. Nogle slipper med blå mærker og lidt knubs, men hvis man er uheldig, kan man også brække en hånd eller arm eller endda slå hovedet.

Skridsikre gulve øger sikkerheden på badeværelset enormt takket være deres ru overflade. Du kan få dem i mange forskellige materialer, så de passer til enhver indretningsstil. 

Du kan vælge mellem følgende modeller med skridhæmmende funktion:

Mat gulv i gråt betonlook
Gulvet i betonlook får rummet til at se større ud. Den matte, ru struktur øger skridsikkerheden.
  • Ædelt stenlook: Stentøj har et naturligt look, der ikke er til at skelne fra natursten. De keramiske fliser brændes ved ekstremt høje temperaturer og er meget slidstærke. Uglaserede stentøjsfliser har en ru overflade, som forhindrer, at man glider på dem. De glaserede fliser i naturstenslook er forsynet med et ekstra lag glas med uregelmæssig struktur, som også har en skridsikker effekt.
  • Stilfuldt betonlook: Fliserne giver rummet det eftertragtede industrielle look, hvilket gør dem ideelle for fans af minimalistisk design. Ligesom fliser i stenlook er de fremstillet af robust stentøj. Deres ujævne struktur sørger automatisk for et sikkert fodfæste.
  • Usædvanligt trælook: Ud over natursten og beton kan stentøj også efterligne træ på en forbløffende naturtro måde. Træstrukturen gør overfladen ujævn og dermed sikker at træde på. Dette gulv harmonerer perfekt med elementer af ægte træ i dit badeværelse.
  • Iøjnefaldende med ornamentik: Fliser med ornamenter sætter smukke accenter og giver dermed rummet en helt særlig atmosfære. Hvis et helt gulv med mønstre er for meget for dig, kan du fx bruge fliserne til en kant eller til en dekorativ ø, som er omgivet af passende ensfarvede fliser. 
  • Strukturelle mønstre: Disse keramiske gulve imponerer ikke kun med farverige ornamenter, men også med relieflignende design på overfladen. Sammen med den ru lasering sørger ujævnhederne for skridsikkerhed.
  • Små mosaikfliser til kreativ frihed: På grund af deres små dimensioner har disse gulve automatisk skridsikre egenskaber. Flisernes kantlængde er mellem to og ti centimeter; jo kortere, desto flere fuger til at give sikkert fodfæste. De har også normalt en struktureret overflade. Du kan få mosaikfliser i mange farver, der muliggør enhver form for design – fra ornamenter til farvegradienter.

De forskellige skridsikkerhedsklasser og deres betydning

Fliser er inddelt i skridsikkerhedsklasser fra R9 til R13. Den enkelte klasse fortæller, hvilken hældningsvinkel der er sikker ved fliser, som er dækket af olie. Graderne angiver, hvor stor hældningsvinklen kan være, før det bliver usikkert at stå og gå på underlaget pga. faldrisiko. Klasserne gælder for rum, der anvendes kommercielt, men kan også fungere som rettesnor for dit private baddesign.

  • R9: Disse modeller har kun en lav skridsikkerhed. Den sikre hældningsvinkel er mellem 6 og 10 grader. De er velegnede til tørre rum som fx stuer og soveværelser.
  • R10: Moderat skridsikkerhed; anses for at være sikker til alle overflader, der skal kunne tåle en høj grad af fugtighed, fx i køkkener, badeværelser og garager. Den maksimale hældningsvinkel for sikre bevægelser er 10 til 19 grader.
  • R11: Denne sikkerhedsklasse anbefales til udendørs områder som terrasser og trapper. Her ligger den sikre hældningsvinkel mellem 19 og 27 grader.
  • R12/R13: I rum med meget stor faldrisiko er det tilrådeligt at vælge disse to skridsikkerhedsklasser, som omfatter svømmebassiner og saunaer. For R12 er hældningsvinklen mellem 27 og 35 grader, og for R13 er den over 35 grader. 

I et privat badeværelse er klasse R10 normalt tilstrækkelig. Med klasse R11 er du på den sikre side, hvis det drejer sig om en bruser i gulvniveau.

Ud over disse klasser findes der også betegnelserne A, B og C. De beskriver skridsikkerheden i områder, hvor man går med bare fødder. A, B og C angiver, hvor skridsikker flisen er, når den er dækket af vand. A står for modeller, der af og til bliver våde, fx i et omklædningsrum. B gives til modeller, der ofte har en våd overflade, fx i området omkring svømmebassiner eller gulvet i bruserum. Permanent våde fliser, som fx i en swimmingpool, får bogstavet C.

Skridsikre fliser til mere sikkerhed

Et fugtigt eller vådt badeværelsesgulv kan være en risiko for alle. Med skridsikre gulve forebygger du ulykker uden at gå på kompromis med designet. Du kan få skridsikre fliser i mange forskellige varianter, der passer til enhver stil. Klasserne R9 til R13 angiver, i hvilket omfang et glat underlag tillader sikre bevægelser ved en bestemt hældningsvinkel.

Ofte stillede spørgsmål om skridsikre overflader

Hvilket look er det muligt at opnå med skridsikre fliser af stentøj?

Stentøjsfliser med en skridsikker struktur fås i forskellige varianter. De kan efterligne natursten, beton og træstrukturer.