FAQ om hansgrohe-produkterne

Dine spørgsmål – vores svar

Her finder du gode råd og svar på ofte stillede spørgsmål vedrørende hansgrohe-produkterne, deres installation og reparation. Vælg den ønskede kategori nedenfor, og se svarene på ofte stillede spørgsmål.

hansgrohe Rainmaker Select hovedbruser med Mono-stråle.

Fagmanden vurderer den specifikke sag

Anbefalingerne og svarene, du får her, kan ikke dække alle situationer. Du kan altid henvende dig til din nærmeste VVS-installatør som helt sikkert kan hjælpe dig. Han ser på det konkrete problem og kan komme med passende løsningsforslag.

Har du andre spørgsmål vedrørende produkterne, eller oplever du tekniske problemer? Så kontakt os hos Hansgrohe. Vi ser frem til at høre fra dig!

Afløbssystemer 

Hvilket afløb anbefales til et XXL-brusesystem? 
Til tømning af eksempelvis en stor hovedbruser anbefales brugen af afløbet RainDrain XXL (art. 60067000). Afløbseffekten er i henhold til DIN EN 274 51 liter/minut.

Tilbehør 

Sæbedispenseren virker ikke længere. Hvad kan jeg gøre?
Sæben i pumpen kan være tørret ind og størknet. Rengør pumpen ved at lægge sæbedispenserens pumpe i blød i varmt vand og herefter skylle den grundigt.

Armaturer

Frembygget armatur: Hvad kan være grunden til utætte tilslutninger?
Før du installerer armaturet bør du for at kompensere for forskelle i dimensionerne sikre dig, at S-tilslutningerne er monteret spændingsfrit, og at de angivne monteringsdimensioner er opfyldt. Det er afgørende, at du bruger de originale pakninger, og beskadigede pakninger skal udskiftes.
 
Elektronisk armatur: Hvordan kan jeg aktivere armaturets rengøringsmodus, således at sensoren ikke udløser, og håndvasken eksempelvis kan renses?
Se monteringsvejledningen for produktet for en beskrivelse af aktiveringen af rengøringsmodus, eller gå til det elektroniske reservedelskatalog.
 
Køkkenarmatur: Svingtuden er utæt. Hvad kan jeg gøre?
Armaturets svingtudspakninger er snavsede eller beskadigede. Se monteringsvejledningen som medfølger reservedelen for udskiftning af pakningerne. Du bør sikre dig, at der ikke er smurt for meget armaturfedt på læbepakningerne.
 
Køkkenarmatur: Vandtrykket i køkkenarmaturet med udtrækstud er lavt. Hvad kan jeg gøre?
Der sidder en lille si mellem den udtrækkelige slange og den udtrækkelige bruser, som er sat ind i den udtrækkelige slanges tilslutningsnippel. Fjern denne ved hjælp af en spids genstand, rengør den, og sæt den ind igen. 
 
Køkkenarmatur: Der er ikke længere forskel på de to stråletyper i udtrækstuden. Hvordan løser jeg dette problem?
Den udtrækkelige bruser skal udskiftes. Se den pågældende monteringsvejledning for det korrekte reservedelsnummer på udtræksbruseren.
 
Køkkenarmatur: Hvordan lægger jeg Variarc køkkenarmaturet med udtræk ned, når det er placeret foran et vindue, der åbner indad?
Tag fat i armaturets krop (OBS: ikke tuden!), træk det lige opad, og placer derefter armaturet på siden på køkkenbordet (på en klud eller lignende).

Køkkenarmatur: Vandet sprutter og drypper, strålen er uensartet. Hvad gør jeg?
Dryp, sprut og efterløb på et køkkenarmatur kan skyldes, at der er luft inde i tuden. Det ses af og til ved køkkenarmaturer med en høj, buet tud. Dette kan løses ved, at du åbner for vandet midt mellem varmt og koldt, for fuldt tryk. Mens vandet løber, kan du dreje/ryste tuden fra side til side, indtil den stopper med at sprutte. Nu har du skubbet luften ud, og strålen bør igen være flot og ensartet. 

Luft i tuden kan også skyldes, at perlatoren/luftblanderen trænger til at blive rengjort/afkalket. Du kan se vores tips til rengøring af køkkenarmaturer.
 
Kugleblandingsteknik: Skal styrekuglen også udskiftes, når kugleblandesystemet serviceres?
Det er ikke nødvendigt at udskifte styrekuglen i rustfrit stål. Det er nemt at fjerne eventuelle aflejringer fra kuglen, f.eks. med en rengøringsklud i syntetisk materiale.
 
Dryp: Armaturet eller bruseren drypper i kort tid efter brug. Hvad kan jeg gøre?
I visse tilfælde kan brusere og armaturer efterdryppe. Det skyldes bl.a. vandets overfladespænding, kvalitet og andre fysiske forhold, og det udgør ikke en produktfejl, som ville kunne begrunde armaturets udskiftning eller garantikrav.
 
Omskifter: Denne drejer ikke automatisk tilbage til udgangspositionen på badarmaturet. Hvad kan jeg gøre?
O-ringen eller stødstangen i omskifteren er enten snavset eller affedtet. Begge dele bør rengøres og smøres med silikonefedt.
 
Håndvaskarmatur: Der løber kun meget lidt vand ud af armaturet. Hvad kan jeg gøre?
Årsagen til den lave gennemstrømning kan være en snavset luftblander. I denne video beskrives rengøringen nøjere.
 
Håndvaskarmatur: Kan jeg justere vandstrålens vinkel på et håndvaskarmatur fra hansgrohe?
hansgrohe har som tilbehør en justerbar perlator (art.nr.: 95400000) med udvendigt gevind M24x1. Ved hjælp af denne kan vandstrålen justeres 8° i alle retninger. Udskiftning og funktionsmåde vises i denne video.

Køb af hansgrohe-produkter

Er det muligt at afprøve produkterne før jeg køber dem?
I hansgrohes showroom i Hasselager ved Aarhus kan du se og røre en lang række af produkterne. Du derudover mærke nogle af bruserstrålerne på hænderne og få en fornemmelse af, hvordan de føles på huden. Kommer du forbi Schwarzwald i Sydtyskland, kan vi anbefale dig at besøge hansgrohes Aquademie, hvor du finder et stort showroom samt Showerworld, der giver dig mulighed for selv at afprøve forskellige brusere i badetøj.

Hvor kan jeg købe hansgrohe-produkter?
Du kan købe vores produkter via vores forhandlere. Det er ikke muligt at købe produkter direkte fra Hansgrohe. Se vores forhandlersøgning for finde en VVS-installatør eller butik i nærheden af dig.
 
Hvor får jeg brochurer fra?
Du kan downloade brochurer om hansgrohe-produkterne direkte på vores hjemmeside.
 
Hvad koster hansgrohe-produkterne?
Du kan købe vores produkter ved din lokale forhandler, der også kan oplyse dig om priser. Se vores Shopfinder for forhandlere i nærheden af dig.
 
Hvor længe er det muligt at købe reservedele, efter at en vare er udgået?
Vi garanterer, at man kan købe reservedele i mindst 15 år, efter et produkt er udgået af produktionen.

Brusesystemer

Bruserstang: Hvilke muligheder er der for en hjørnemontering?
Denne video viser, hvordan du monterer en bruserstang i et hjørne ved hjælp af et hjørnemonteringssæt. 

Fliseafstand: Hvilken funktion har den aflange plastikskive, der følger med brusersættet?
Ikke alle rum har fliser helt op til loftet. I disse tilfælde kan det være nødvendigt at udligne flisetykkelsen - her bruges fliseafstandsskiver. I nogle tilfælde kan man nøjes med én skive - ved tykkere fliser kan flere skiver monteres oven på hinanden.

Håndbruser: Der kommer kun lidt vand ud af bruseren sammenlignet med tidligere. Hvad kan jeg gøre?
Årsagen til den lave vandgennemstrømning kan være et snavset filter. I denne video beskrives rengøringen. Det er også muligt, at selve bruseren er forkalket. Se denne video for en instruktion i korrekt afkalkning.

Håndbruser: Hvor bør jeg montere håndbruserholderen ved badekarret?
Håndbruseren bør monteres, så den er let at nå. Det skal gerne være muligt for dig at vaske hår, mens du sidder ned, uden at du skal holde bruseren i hånden.
 
Hovedbruser: Vandfaldsstrålen kommer skævt ud af bruseren. Der er ikke længere et optimalt strålemønster. Hvad gør jeg?
Rengør vandfaldsstrålens dyse, ideelt set med en plastikspatel. Tænd for vandet og stik spatelen forsigtigt ind i stråledysen. Hvis noget blokerer dysen, bliver det nu løsnet og skyllet væk

Dryp: Armaturet eller bruseren drypper i kort tid efter brug, hvad kan jeg gøre?
I visse tilfælde kan brusere og armaturer efterdryppe. Det skyldes bl.a. vandets overfladespænding, kvalitet og andre fysiske forhold, og det udgør ikke en produktfejl, som ville kunne begrunde armaturets eller bruserens udskiftning eller garantikrav.

Er det muligt at afkorte eller forlænge stigerøret på Showerpipes fra hansgrohe?
Alt efter model kan stigerørene efter behov tilpasses brusenichen og eventuelt også afkortes. Ved runde stigerør er det generelt muligt at afkorte dem - og de fleste runde kan også forlænges med længere stigerør. De firkantede stigerør findes i forskellige længder. Du finder mere information i den enkelte monteringsvejledning. Find også den relevante reservedel i  reservedelskataloget.

Filter: Hvorfor skal der monteres et filter eller en si mellem bruserslange og håndbruser?
De filterpakninger, der følger med alle håndbrusere, må ikke erstattes af normale pakninger. Det vil føre til, at det snavs, der filtreres ud i sien, skylles ind i brusermekanikken. Dette medfører svigt i QuickClean-rengøringsfunktionen eller forstopper dyserne. Se i denne video, hvordan du rengør sien.

Er det også muligt at montere reserveglideren Unica`D på ældre bruserstænger?
Det er generelt muligt at benytte reserveglideren på alle Unica`D-brusestænger.

Showerpipe: Hvordan monteres den, når der ikke er fliser helt op til loftet på badeværelset? Findes der en løsning?
Der findes en fliseafstandsskive til Showerpipes, som skaber en 7 mm udligning. Denne bestilles separat. Se den pågældende monteringsvejledning for det artikelnummeret.

Garanti

Bortfalder produktets producentgaranti ved udskiftningen af servicedele?
Det er en forudsætning for garantiens gyldighed, at produktet er monteret og vedligeholdt korrekt. Servicevejledningen indeholder en beskrivelse af den korrekte håndtering ved udskiftning af reservedele. Se vores garantibetingelser for yderligere oplysninger.
 
Hvor længe dækker garantien på hansgrohe-produkter?
Der er 5 års produktgaranti på alle Hansgrohe-produkter købt efter 1. januar 2010. Hansgrohe distribuerer sine produkter via grossister, der sælger produkterne videre til VVS-installatører og -butikker, hvor du som slutbruger køber dem. Hvis ønsker at gøre et garantikrav gældende, skal du derfor henvende dig der, hvor du har købt produktet. Her finder du flere uddybende oplysninger om garantien på hansgrohe-produkter.
 
Hvem skal jeg henvende mig til i forbindelse med reklamationer?
Hansgrohe sælger udelukkende sine produkter via engros og faghandel til sine kunder. Det betyder, at kunderne i første omgang skal gøre garantikrav gældende over for faghandlen/sælgeren og ikke over for producenten. Kontakt som udgangspunkt salgsstedet for dit produkt i tilfælde af reklamationer. 
 
Tilbyder hansgrohe en frivillig garanti ud over den lovmæssige?
Den højeste kvalitet er en elementær del af Hansgrohes virksomhedsfilosofi. Derfor tilbyder vi forbrugerne en frivillig producentgaranti på fem år på vores produkter. I garantibestemmelserne findes forudsætningerne og detaljeret information om garantien.

Indbygningsdel

Tætning: Skal jeg tætne væggennemtrængninger og fuger?
Der kan opstå alvorlige skader på bygningskomponenterne som følge af indtrængende vand, hvis vedhæftningstætningerne på installationsgennemtrængningerne er fejlbehæftede eller endda mangler. Der skal udføres en korrekt vedvarende elastisk tætning af fugerne på de indbyggede armaturer og rørgennemtrængningerne i henhold til DIN 18195/del 5 (bygningstætninger – tætninger over for ikketrykkende vand på loftsflader og i vådrum, mål og udførelse), f.eks. ved hjælp af tætningsmanchetter og anvendelse af egnet sanitetssilikone. Også borehuller skal beskyttes mod indtrængende fugt ved hjælp af sanitetssilikone. Se monteringsvejledningen for produktet for yderligere oplysninger eller tag kontakt til din VVS-installatør.

Rengøring og pleje

Hvordan rengør og afkalker jeg mine Hansgrohe-produkter korrekt?
Vi har samlet en række gode råd til, hvordan du bevarer hansgrohe-produkternes glans og funktion på langt sigt: 
Generelt gælder:
  • Anvend aldrig rengøringsmiddel, der indeholder saltsyre, myresyre, fosforsyre, koncentreret natriumhydroxid (kaustisk soda), natriumhypoklorit (klorin/klorblegemiddel), eddike eller eddikesyre, da disse kan forvolde skader på produktet.
  • Anvend aldrig aggressivt virkende rengøringsredskaber, såsom skuremiddel, microfiberfklude eller skuresvampe.
  • Følg vejledningen på rengøringsmidlet og lad aldrig rengøringsmidlet sidde på produktet i mere end 10 minutter.
  • Hvis du anvender spraymidler, må du aldrig sprøjte rengøringsmidlet direkte på hansgrohe-produkter. Spray i stedet på en klud.
  • Efter rengøring bør der altid skylles med rigeligt rent vand.
Er det muligt at lægge en komplet hovedbruser i opvaskemaskinen?
Bruserens plastikdele er ikke beregnet til de høje temperaturer under opvaskemaskinens tørreprogram. Det er udelukkende stråleskiven af metal, der er beregnet til dette. Se den vedlagte monteringsvejledning for en klar og præcis fremgangsmåde.

Termostater og ventiler 

Afspærrings-/omskifterventil: Grebet på termostaten er svært at dreje. Hvordan kan dette problem løses?
Der kan være flere grunde til dette. Eksempelvis aflejringer på keramikskiverne. Udskift ventilen i henhold til den medfølgende monteringsvejledning. Se vores elektroniske  reservedelskatalog for yderligere oplysninger. 
 
Trykknappen sidder fast: Sikkerhedsspærren på termostatgrebet kan sidder fast. Hvordan afhjælper jeg dette?
Årsagen er formodentlig blot en forkalket trykknap eller en defekt fjeder. Rengør fjederen og trykknappen, og smør den let. Det kan være nødvendigt at udskifte komponenterne. Se reservedelsnummeret i monteringsvejledningen eller i  online-reservedelskataloget
 
Select-knap: Efter installation af ShowerSelect eller ShowerTablet kan knappen ikke aktiveres eller fungerer ikke.
I forbindelse med monteringen er den grønne sikkerhedsklemme ikke blevet fjernet fra ventilen. Afmonter de synlige komponenter, og fjern klemmen. Tætningen mellem knap og roset er eventuelt ikke blevet smurt. Smør tætningen let med silikonefedt.
 
ShowerSelect: Har jeg mulighed for at indstille gennemstrømningsmængden på produkterne?
Det er ikke muligt at indstille vandmængden ved ShowerSelect-termostaterne. Vores erfaring siger, at 80 % af brugerne ikke har brug for at kunne indstille vandmængden. Men især ved håndbrusere mangler nogle muligheden. Derfor har vi udviklet en bruserslange med mængderegulering, så du kan justere vandmængden i håndbruseren direkte på slangen. Som særligt vandbesparende løsning kan du derudover vælge mellem en lang række EcoSmart-håndbrusere. Ved hovedbruserne er det generelt brusefornøjelsen, der er det centrale. Hovedbruserne er således tilpasset, hvad gennemstrømningseffekten angår, og du kan vælge blandt et omfattende sortiment. Vores eksisterende termostater med standard-teknologi gør det stadig muligt at indstille vandmængden.
 
Termostatarmatur til indbygning: Fastspændingsskruen til termostatgrebet mangler. Hvordan monterer jeg grebet rigtigt?
Termostatsgrebene til indbygningsarmaturerne er siden 2012 blevet "klikket" fast. Grebet bankes blot på og kan til enhver tid afmonteres ved at trække hårdt.

Andet 

Hvor finder jeg reservedelskataloget, måltegninger og monteringsvejledninger til produkterne?
Du finder alle oplysninger om reservedele og tekniske publikationer såsom måltegninger, monterings- eller servicevejledninger her på siden, når du besøger produktområdet: Til fagfolk har vi desuden websitet Hansgrohe PRO med endnu flere tekniske detaljer og hjælpemidler. 

Hvor finder jeg oplysninger til leverandører og tjenesteydere?
Vi har samlet alle services og downloads til leverandører og tjenesteydere i leverandørområdet på vores corporate-website www.hansgrohe.com. Her finder du blandt andet oplysninger om vores indkøbsorganisation og kvalitetsledelse, downloads såsom vores fabriksstandarder eller rammeaftaler.