Ventilationssystemer i badeværelset

Ventilation i badet – sådan får du god luft

Slut med indelukket, fugtig luft i badeværelset! Et ventilationssystem sørger altid for frisk luft, hvilket bidrager til god hygiejne og gør det muligt at fjerne den varme vanddamp. Vi viser dig, hvad du kan opnå med moderne anlæg, og hvordan du finder den ideelle model.

Lyst værelse med panoramaudsigt fra karret
 I energisparehuse og badeværelser med panoramavinduer er automatisk ventilation et must.

Hvorfor skal du have et ventilationssystem i badeværelset?

Moderne bad med panoramavindue
En flot udsigt er endnu mere betagende, når luften er god.

Dagen starter med et varmt brusebad, der får dig til at føle dig godt tilpas. Og så skal fugten ellers ud af badeværelset. Efter et langt, varmt brusebad eller et karbad når luftfugtigheden hurtigt op på 80 procent. Spejlene i badet er duggede og overfladerne er fugtige eller våde. Hvis du bruger vinduet til udluftning, tager det et godt stykke tid, før spejlet kan bruges igen. Desuden forsvinder den varme, hyggelige følelse, fordi rummet og kroppen hurtigt køles ned. 

Derfor er et ventilationssystem til badeværelset en stor hjælp. Det sikrer en god luftudveksling, som er enormt vigtig. Ubehagelige lugte, fugt, skadelige stoffer og fint støv transporteres hurtigt og nemt ud af rummet. Desuden kan skimmeldannelse kun forebygges med et regelmæssigt luftskifte. Gode systemer transporterer afgangsluften ud og tilfører frisk luft. Skadelige stoffer, fint støv og pollen bortfiltreres fra luften, hvilket især er vigtigt for allergikere og astmatikere.

Hvis du ikke har en automatisk ventilation, bør du åbne vinduet flere gange om dagen i flere minutter ad gangen for at få et godt indeklima. Det kan hurtigt blive lidt generende og ubehageligt, især om vinteren. Og en god udluftning minimerer faktisk ikke risikoen for skimmelvækst. Våde håndklæder og vandrester afgiver nemlig fugt i rummet længe efter brusebadet. Desuden køles badeværelset hurtigt ned, når du åbner vinduet. Det betyder, at der bruges en masse unødig energi til at opvarme rummet igen.

Den rigtige ventilation til dit bad: Hvad skal du være opmærksom på?

Væg med betonlook, badeværelsesmøbel i træ, hvidt badekar
Selv uden vinduer kan et badeværelse udstråle ren elegance og have maksimal funktionalitet.

Der findes en bred vifte af tekniske systemer. Det bedst egnede til dine fire vægge afhænger af forholdene på stedet. Grundlæggende kan man skelne mellem to typer ventilationssystemer.

Ud med luften: udsugningssystemer

Disse systemer er ensidige, fordi luften transporteres ud, men ikke ind. Da der ikke tilføres frisk luft, skal vinduet derfor stadig åbnes regelmæssigt. En løsning med udsugningssystem bør kun anvendes, hvis en effektiv tilførsel af frisk luft ikke er mulig.

Ind med luften: indblæsnings- og udsugningssystemer

Dårlig luft ud, frisk luft ind: En kombination af indblæsning og udsugning er den optimale løsning. I nye bygninger tilsluttes systemerne direkte til det centrale ventilationsanlæg, ved eftermontering fungerer de som decentral ventilation. Fordelene er indlysende. Du behøver ikke at sørge for frisk luft manuelt. Desuden detekterer gode apparater automatisk en for høj luftfugtighed. 

Den automatiske metode anbefales især, hvis dit badeværelse er udstyret med følsomme materialer. Det eksklusive papirtapet og trægulvet vil takke dig, hvis du integrerer et moderne system til at fjerne fugt. 

Værd at vide: Ventilationssystemer er altid obligatoriske i badeværelser uden vinduer.

Ved købet skal du være opmærksom på følgende:

  • Ventilatorens størrelse: Ventilatorens størrelse afhænger af rummets størrelse og det nødvendige luftskifte. Et badeværelse på 8-12 kvadratmeter nødvendiggør for eksempel et luftskifte 5-9 gange i timen og dermed en ventilator med en effekt på 90-150 m3/h.
  • Integreret fugtighedssensor: Det er en vigtig teknisk detalje, fordi sensoren aktiverer systemet automatisk, så snart luftfugtigheden overstiger en bestemt værdi. Der bør være en manuel kontakt til udluftningen.
  • Varmegenvinding: Varmen fra udsugningsluften lagres og blandes med den tilførte luft. Det sparer energiomkostninger.
  • Flot beklædning: Få systemet installeret på en visuelt tiltalende måde, og vælg materialer, der passer til helhedsbilledet.
  • Certifikat: Når du vælger apparatet, skal du sikre dig, at det er certificeret, så det overholder de europæiske standarder for elektriske apparater.

Sikkerheden skal være i højsædet, så sørg for at få dit system installeret af en autoriseret fagmand.

Ofte stillede spørgsmål om ventilation i badet

Hvad skal allergikere være opmærksom på?

Personer, der er følsomme over for pollen og støv, bør også integrere et system til lufttilførsel for at holde luften så ren som muligt

Automatisk god luft: Planlægning med system

Brug professionelle lufttilførsels- og udsugningssystemer for at opnå en optimal luftkvalitet i dit hjem. På den måde forhindrer du en for høj luftfugtighed og de deraf følgende skader som fx mugpletter eller skimmel.