Fordelene ved et bad uden fuger

Bad uden fuger – stilfuld trend med praktiske fordele

Trenden med badeværelser uden fliser og fuger bliver stadig mere populær. Men hvad er argumenterne, der taler for et badeværelse uden fliser? Hvad er fordelene og ulemperne ved brug af andre materialer? Her kan du finde ud af, hvilke byggematerialer der er egnede til gulv- og vægbeklædningen i badet, og få svar på ofte stillede spørgsmål.

Betongulv, trævægge og fritstående badekar.
Badeværelser uden fuger har en vis grænseløshed. Her ses en stilfuld løsning med betongulv og træbeklædning på væggene.

Elegante løsninger med optisk dybde

Betongulv, hvide vægge og fritstående kar.
Betongulvet uden fuger harmonerer med de hvide vægge og det fritstående hvide badekar. Rummet er venligt og lyst.

Et fugefrit badeværelse har flere praktiske fordele. Væggenes og gulvets flader fremstår automatisk større og mere vidtstrakte, når de ikke er opdelt af fuger. Øjet fortaber sig ikke i flisernes detaljer. Især rum med begrænset plads nyder godt af en sådan løsning.

Afvigelsen fra det klassiske badeværelseslook fører også til bedre hygiejne, fordi urenheder ikke kan sætte sig fast i fugerne mellem fliserne. Den høje luftfugtighed i badeværelset skaber ellers hurtigt en biofilm, som er det perfekte grundlag for vækst af skimmelsvamp.

Brugen af fugefrie materialer kræver dog fagfolks ekspertise. Derfor skal du forvente lidt højere omkostninger, hvis du beslutter dig for at få lavet et badeværelse uden fuger og samlinger.

Moderne og klassiske materialer i stedet for traditionelle fliser

Når du designer et fugefrit badeværelse, kan du vælge mellem mange forskellige materialer

Nedenfor finder du en mere detaljeret præsentation af følgende materialer:

  • Træ
  • Vægpaneler
  • Microcement
  • Kalkpuds
  • Tapeter
  • Kunstharpiks

Træ: Varmt og robust

Træ er et bæredygtigt materiale med en særlig hyggelig effekt. Til badeværelset bør du vælge en træsort, der kun absorberer lidt fugt. Eg, nøddetræ, douglasgran, teak og merbau er perfekte sorter. Et klassisk parketgulv eller vægpaneler i træ kræver dog lidt mere pleje i fugtige rum. I stedet for lak anbefales det at behandle overfladen med olie, da forseglet træ kan revne i stående vand.

Vægpaneler til enhver smag

Dekorative vægpaneler i stort format fås i mange forskellige design. Med glas eller akrylglas opnår du en farveintensiv dybdeeffekt, fordi der påføres en dekoration på bagsiden, som skinner gennem glasset. Dekorative paneler i aluminium er meget robuste og ridsefaste. Komposit-aluminium med en trykt overflade kan næsten ikke skelnes fra naturmaterialer. Nogle producenter tilbyder at printe dine fotomotiver på panelerne. Dekorative paneler i keramik fås også i mange forskellige farver, former og design. Der er ikke fuger mellem de enkelte paneler, men der kan dog være brug for materialesamlinger.

Microcement til minimalistisk elegance

Microcement er en fin blanding af cement, vand og farvestof, der giver vægge og gulve et flot betonlook, som kan skræddersys efter din smag. Det giver en fugefri overflade i mange forskellige farver. Materialet kan også anvendes oven på eksisterende fliser, da det kun danner en få millimeter tyk overflade. Microcement er slidstærkt og holder i mange år.

Kalkpuds: En økologisk klassiker 

Kalkpuds er en økologisk klassiker, der egner sig fremragende til fugtige rum. Dette rent mineralske materiale hærder uden tilsætningsstoffer og har været anvendt siden oldtiden. Kalkpuds kan farves efter ønske. Det kan absorbere og afgive fugt. Det modvirker også dannelsen af skimmelsvamp. Tadelakt-teknikken, der stammer fra Marokko, forsegler overfladen og gør den vandafvisende. Kalkpudset komprimeres med en polersten og gøres derefter vandafvisende med en sæbe fremstillet af olivenolie. 

Tapeter til et varieret look

Fugttætte tapeter fås i et uendeligt udvalg af mønstre og farver. Tapeterne kan uden problemer tåle fugt og vanddamp. De er dog mindre velegnede til stænkpladsen over håndvasken eller direkte ved siden af bruseren. De skal fastgøres med en tapetlim, der er egnet til fugtige rum. 

Modstandsdygtig kunstharpiks

Dette syntetiske materiale kan uden problemer tåle fugt og er ikke krævende med hensyn til vedligeholdelse. Du kan få syntetisk harpiks farvet i alle nuancer. Når du renoverer et badeværelse, kan du blot dække de eksisterende fliser med kunstharpiks. Selv badeværelsesmøbler kan imprægneres med dette praktiske materiale. Behandlingen er imidlertid krævende og bør kun udføres af autoriserede fagfolk.

Ofte stillede spørgsmål om badeværelser uden fuger og fliser

Hvilke fordele har et bad uden fuger?

Rummet fremstår større og hygiejnen forbedres, da fuger er en grobund for skimmelsvamp.

Hvad skal man være opmærksom på, når man bruger træ i badet?

Du bør vælge en passende træsort som fx eg, nøddetræ, douglasgran, teak eller merbau. Desuden skal overfladen oliebehandles.

Hvad er microcement?

Denne fine blanding af cement og vand er slidstærk og kan farves efter ønske. Ved renovering kan den påføres på de eksisterende fliser.

Hvordan gøres kalkpuds vandfast?

Til dette formål anvendes tadelakt-teknikken. Overfladen komprimeres med en polersten og imprægneres derefter med sæbe.

Kan jeg bruge tapet i badet?

Ikke-vævede tapeter og tapeter på basis af glasfiber kan tåle høj luftfugtighed, men egner sig ikke til stænkområdet ved håndvaske eller bruseområder.

Frihed i badet uden fuger – med det rigtige materiale

Trenden til badeværelser uden fliser giver god mening: Ubrudte vægbeklædninger får rummet til at se større ud og forbedrer hygiejnen, fordi fuger er den perfekte grobund for skimmelsvamp. Mange materialer egner sig til badeværelset uden fuger. Ud over Beton Ciré og dekorative plader kan du også arbejde med træ, tapet, kalkpuds og syntetisk harpiks.