Hvis du kommer du til at bruge den samme kniv til den rå kylling og grøntsagerne, er det en lille uforsigtighed, som kan få alvorlige konsekvenser for dit helbred. Alle, der har prøvet at have rigtig ondt i maven efter måltidet eller som har oplevet en regulær madforgiftning, ved hvad vi taler om. Det er altid vigtigt at være opmærksom på god hygiejne i køkkenet. Læs vores praktiske råd om renlighed i køkkenet, og find ud af, hvordan du kan forhindre bakterievækst med den rigtige overfladebelægning.
Hvor rent og hygiejnisk arbejdsområdet i køkkenet er, afhænger først og fremmest af din egen adfærd og dine rutiner. Derfor er det tilrådeligt at overholde følgende otte råd, når du tilbereder og håndterer fødevarer.
1) Vask dine hænder før du laver mad
For at undgå at overføre bakterier fra bordet eller mønter (el.lign.) til maden bør du vaske hænder, inden du laver mad. Og hvis du ønsker at tilberede yderligere fødevarer efter at have tilberedt følsomme fødevarer som fx kød eller rå æg, skal du vaske dine hænder igen. På den måde forhindrer du overførsel af fx salmonella.
2) Skyl altid køkkenredskaber grundigt
Når du laver mad, skal du altid bruge forskellige grydeskeer eller andre redskaber til råvarer og ingredienser, der skal tilberedes. Det forhindrer, at bakterier og smagsstoffer spredes utilsigtet til andre retter.
3) Vær opmærksom på renlighed og orden
Efter madlavning, stegning og bagning står oprydning på dagsordenen. Det skaber ikke blot en behagelig atmosfære, men gør det også sværere for møl og andre skadedyr at få adgang til fødevarerne.
4) Rengør tallerkener og bestik ved høj temperatur
For at sikre, at alle genstande er fri for bakterier, skal de rengøres ved en temperatur på mindst 60 grader.
5) Opbevar rå og tilberedte fødevarer separat
Udpeg en hylde i køleskabet til kogte fødevarer og en anden til rå fødevarer. Det forhindrer, at bakterier som salmonella kan overføres fra rå til kogte ingredienser.
6) Sørg for, at kølekæden er ubrudt for dybfrostvarer
Blot en lille smule optøning kan ødelægge frossen fisk. Sørg derfor for, at kølekæden ikke bliver brudt mellem indkøbet og opbevaringen i fryseren.
7) Vær altid opmærksom på fødevarers holdbarhed
Hvis holdbarhedsdatoen for melet er udløbet, gør det ikke det store; det er stadig spiseligt. Hvad animalske produkter angår, bør du dog altid være opmærksom på holdbarhedsdatoen.
8) Hold kæledyr ude af køkkenet, hvis det er muligt
Der bør også gælde hygiejneregler for hunde og katte i køkkenet. De er smittebærere, og derfor bør de ikke komme for tæt på mad og bestik. Dyrehår i maden er jo under alle omstændigheder ikke ligefrem appetitlige.
Ud over de forholdsregler, du bør tage, når du laver mad i det daglige, kan du forbedre hygiejnen i dit køkken på en meget mere grundlæggende måde: Når du vælger køkkenbordplade, er det en god idé at kigge på en model med antibakteriel belægning.
Du kan naturligvis også rengøre og tørre bordpladen regelmæssigt med en klud. Men hvis der allerede sidder bakterier i kluden, nytter det ikke det store. Du kan efterbehandle din gamle køkkenbordplade ved at påføre en antimikrobiel hygiejnisk belægning, det samme gælder for køkkenhylderne og fronterne på køkkenskabene.
Ved valget af en overfladebehandling, skal du sikre dig, at den er egnet til fødevarebrug. Det kan være en god idé at få fagkyndig rådgivning.
Når du planlægger et nyt køkken, kan du højne hygiejnestandarden ved at vælge en antimikrobiel belægning til din bordplade. Og hvis du så ellers bare følger de vigtigste hygiejnetips, får du altid ren glæde ved frugt, grøntsager og kød.